Čáp černý

Čáp černý je méně známý příbuzný čápa bílého. Je rozšířen z centrální Evropy po sibiřskou tajgu až po severovýchodní Čínu a Koreu. Chybí na britských ostrovech, v Irsku a Skandinávii. Na začátku 20. století druh vymizel z části střední Evropy, ve 30. letech začal znovu osídlovat původní území. Početnost dnes stoupá v Bělorusku, Litvě, Polsku, Slovensku, Španělsku i v České republice. Izolovaná hnízdní populace vznikla i v jižní Africe.

Jak ho poznáme a kam zadat pozorování?

Čáp černý na hnízdě. Foto: J. Bartl

Žije skrytě v lesích a k hnízdění využívá zejména vzrostlých stromů. Je mnohem plašší než jeho bílý příbuzný, ale v posledních letech zřejmě v souvislosti s nárůstem populace přibývá jedinců, kteří hnízdí méně skrytě a blíž k lidským obydlím. U nás obsazuje hnízdiště asi o dva týdny později než čápi bílí. Stromová hnízda rovněž pravidelně dostavuje, někdy využívá jako základ hnízda dravců. Jeden z partnerů nosí na hnízdo materiál, druhý je dostavuje. Pohlavně čápi černí dospívají ve třech letech, kdy se jim původně šedý zobák a nohy zbarví výrazně červeně. Páří se na hnízdě. Samice snáší 2-5 bílých vajec, inkubace trvá okolo 30 dní. Průběh hnízdění je podobný jako u čápa bílého. Čáp černý je mnohem rybožravější než čáp bílý, loví s oblibou v menších vodních tocích ryby až do velikosti 25 cm. Kromě toho nepohrdne rozličným hmyzem, žábami ani mloky, na vlhkých loukách loví rovněž drobné hlodavce a mladé ptáky. Potravu nosí mláďatům až ze vzdálenosti 10 km. Na svá zimoviště odlétá zpravidla v září a využívá dvě cesty – jihozápadní přes Gibraltar a jihovýchodní přes Bospor nebo Dardanely.