Evropští čápi zimují na skládkách

Stále více čápů bílých nepodniká cestu do afrického zimoviště a zůstává v natrvalo v Evropě. Potravu hledají na skládkách komunálního odpadu.

Zpráva Českého rozhlasu. 

V Portugalsku stouply za posledních dvacet let stavy čápů bílých na desetinásobek. I v zimních měsících tu žije kolem 14 000 těchto ptáků. Přitom evropští čápi náš kontinent na zimu vždycky opouštěli a vraceli z afrických zimovišť až s nástupem jara.

U nás se tento fakt odráží v březnové pranostice: „Na svatého Řehoře led plave do moře, žába hubu otevře, čáp letí od moře a šelma sedlák, který neoře.“ Čápi z Pyrenejského poloostrova se však přiřadili k neustále narůstajícímu počtu opeřenců, kteří v důsledku klimatických změn a změn v životním prostředí způsobených člověkem zásadně mění své chování a od pravidelných migrací upouštějí.

Britští a portugalští ornitologové odchytili v Portugalsku 48 čápů bílých a připevnili jim na tělo přístroj GPS, který pětkrát za den předává údaje o poloze ptáka. Součástí přístroje je i zařízení, které monitoruje aktivitu čápa.

Vědci tak mohli sledovat pohyb čápů mezi hnízdem a místem, kde ptáci hledali potravu, a podchytit lety na krátké i velké vzdálenosti. Získali zároveň přehled o tom, kdy ptáci jen tak postávají, kdy se procházejí a hledají potravu, nebo kdy sedí na hnízdě.

Ukázalo se, že v zimních měsících čápi zůstávají na Pyrenejském poloostrově a potravu hledají na skládkách komunálního odpadu. Portugalští čápi využívali své hnízdo nejen v době snůšky vajec a péče o mláďata, ale celoročně.

To představuje v chování těchto ptáků zcela nový fenomén. Čápi díky tomu obsazují ta nejlepší hnízdiště a začínají časněji s pářením. Právě snaha udržet si hnízdo na vynikající lokalitě zřejmě významně přispívá k rozhodnutí čápů neodlétat na zimu do Afriky. Mohlo by se jim stát, že po návratu ze zimoviště najdou hnízdo obsazené jiným čapím párem.

Celý článek čtěte ZDE.